רשלנות רפואית- מסקנות

מאמר בנושא רשלנות רפואית מסקנות

רשלנות רפואית מתרחשת לצערנו הרב בכל מדינות העולם, ובין השאר גם בישראל, על אף היותה של מערכת הבריאות הישראלית, ממערכות הבריאות המודרניות והטובות בעולם. בנוסף לכך, רשלנות רפואית מתרחשת בכל האזורים בישראל, ולמצער גם כל אחד מאיתנו יכול להיפגע ממנה. כמו כן, מקרי רשלנות רפואית קורים בכל בתי החולים בישראל, בין אם מדובר בבית חולים פרטי ובין אם מדובר בבית חולים ששייך למדינה או לקופת חולים. בנוסף, רשלנות רפואית יכולה להתרחש בכל אחד מתחומי הרפואה, וכן אצל כל אחד מאנשי הצוות הרפואי, ואיש כנראה אינו חסין ממנה. רשלנות רפואית עולה הרבה מאד כסף בין אם לאזרח שנפגע ממנה, ובין אם לתושבי המדינה דרך המיסים שמממנים אותה.

יחד עם זאת, גם התופעה של ריבוי תביעות שמתבררות אחר כך כתביעות סרק מסוכנת מאד לבריאות. בית המשפט נדרש לאיזון דק ביותר כאשר הוא דן בתביעות רשלנות רפואית. ריבוי התלונות על רשלנות רפואית גרם לתופעה חדשה של רפואה מתגוננת שעולה הרבה מאד כסף למערכת. הרפואה המתגוננת שינתה את מאזן הכוחות באמון ביחסים שבין הרופא והפציינט. כאשר הטיפול הרפואי עובר לתחום של רפואה מתגוננת, קשה להגיד היכן נגמרת הרפואה ומתחיל הפחד מפני תביעה משפטית. פעמים לא מעטות, במיוחד כאשר מדובר במטופלים עם בעיה מורכבת, הפחד מתביעת רשלנות רפואית עוד גובר על השיקול הרפואי בטיפול שניתן לפציינט.

כל סטודנט לרפואה מכיר את שבועת היפוקרטס, בה הוא נשבע, First do no harm, ובעברית, ראשית אל תפגע. בשנים האחרונות הפכה ישראל למעצמה בתחום צנתורי הלב, וחולים נשלחים לבדיקת צנתור כהרף עין, המצב מדהים עד כדי כך שישראל הפכה לשיאנית העולמית בתחום. בדיקת הצנתור אומנם אינה דורשת פתיחה של הבטן או בית חזה בדומה לניתוח, אך עדיין מדובר בפרוצדורה רפואית שאינה חפה כמובן מסיכונים וסיבוכים שיכולים להיות בעלי משמעות קשה למטופל. צנתור כשהוא נדרש מבחינה רפואית הוא פרוצדורה מצילת חיים כמובן. יחד עם זאת, היום בעידן הרפואה המתגוננת קשה לפעמים לדעת מתי נשלח החולה לפרוצדורה משום שהיא הקו הטיפולי היעיל ביותר, או רק על מנת לכסות את הרופא מפני תביעת רשלנות. במחקר שבו התבררו הישגיה המרשימים של ישראל בתחום, התברר כי בשליש מהמקרים היה ניתן להימנע מהפרוצדורה ולטפל על ידי תרופה. כמו כן, הרפואה אינה מדע מדויק אך היא עובדת לפי נתונים סטטיסטיים ולפי מחקרים שמבוצעים תחת בקרה קפדנית. לכל תרופה ופרוצדורה ישנן אינדיקציות מתי לבצע אותן, ומתי אסור בתכלית האיסור להורות עליהן, משום שיש סכנה לפגיעה בפציינט. לדוגמא במקרה של קוצב לב ישנן התוויות מפורשות מתי מוסכם על כולם כי יש להשתיל קוצב לב, ומאידך מתי השתלת הקוצב מיותרת עד כדי סיכון לפגיעה בבריאותו של הפציינט.

 

-פירמות עורכי דין מובילות-

  • meitar
  • nevo-molson
  • maschit
  • gornitzky
  • yehuda
  • firon
  • firon