פיצויים לנפגעי תאונות עבודה

פיצויים לנפגעי תאונות עבודה:

תאונת עבודה היא כל תאונה הנגרמת לעובד תוך כדי ועקב עבודתו.

יש להדגיש כי תאונות (הן תאונות דרכים והן תאונות אחרות) הקורות בדרך אל מקום העבודה ובדרך חזרה ממקום העבודה נחשבות כתאונות עבודה לכל דבר.

כפגיעה בעבודה יכולה להחשב גם "מחלת מקצוע". המדובר בסוג מסויים של מחלות האופיינות לעוסקים בעבודתו של הנפגע, לדוגמא- ירידה בשמיעה אצל העוסקים בעבודות המלוות ברעש רב, מחלות ריאה לחשופים לחומרים מזיקים כגון אזבסט וכד‘.

במקרה של פגיעה בתאונת עבודה או מחלת מקצוע יש לפנות אל המוסד לביטוח לאומי באזור המגורים.

המוסד לביטוח לאומי מעמיד את הנפגע בפני ועדה רפואית וקובע את נכותו הזמנית והצמיתה, אם ישנה.

בגין נכות צמיתה הפחותה מ- 5% אין המוסד לביטוח לאומי מעניק פיצוי. בגין נכות של 5% ועד 19% מעניק המוסד לביטוח לאומי מענק נכות חד פעמי. בגין נכות העולה על 20% משלם המוסד לביטוח לאומי קצבת נכות חודשית.

בנוסף להגשת התביעה נגד המוסד לביטוח לאומי, תתכן לנפגע עילת תביעה נגד גורמים נוספים:

(א) המעביד.

בתביעה זו יש להוכיח כי התאונה ארעה עקב רשלנותו של המעביד, כלומר- המעביד אחראי לתאונה. הסיבות לאחריותו של המעביד יכולות להיות שונות: לא סיפק לנפגע אמצעי מיגון נאותים, לא הדריך אותו הדרכה נאותה לגבי העבודה אותה עליו לבצע, לא דאג לתקינות המכונות המצויות במקום העבודה וכיוצ"ב.

יש להדגיש: במידה והתאונה לא ארעה עקב רשלנות המעביד אין לעובד עילת תביעה נגדו.

הפיצוי בגין פגיעה בתאונת עבודה דומה ברכיביו לפיצוי הנפסק בתביעות שעילתן תאונת דרכים, כגון: כאב וסבל, הזדקקות לעזרה מקצועית חיצונית, החזר הוצאות עקב הפגיעה והפסדי שכר. אולם בניגוד לתאונות דרכים, כאן המחוקק לא קבע את סכומי הפיצוי בגין כאב וסבל.

(ב) חברת הביטוח של המעביד.

כיום, מעסיקים רבים מבטחים עצמם בפוליסת "חבות מעבידים" שמטרתה להגן עליהם מפני תביעות רשלנות של עובדים הנפגעים בתאונות עבודה. לאחר פגיעה בתאונת עבודה מומלץ לברר עם המעביד האם הוא מכוסה בפוליסת חבות מעבידים, אצל איזו חברת ביטוח ומהו מספר הפוליסה. יש להדגיש: אם המעביד לא התרשל, גם חברת הביטוח לא תחויב לפצות את הנפגע, שכן הפיצוי הינו אך ורק במקרה רשלנות של המעביד.

(ג) חברת ביטוח אצלה מבוטח העובד

במסגרת פוליסת ביטוח חיים ו/או ביטוח מנהלים ישנו בד"כ נספח לביטוח אבדן כושר עבודה ו/או נספח לביטוח נכות כתוצאה מתאונה.

יש לבדוק האם הנפגע מכוסה בביטוח תאונות אישיות (בענין זה יש להזכיר כי בפוליסות רבות לביטוח דירה ולביטוח עסק קיים פרק לביטוח תאונות אישיות). כן יש לבדוק במקום העבודה האם הנפגע מכוסה בביטוח למקרה של תאונה.

מועדי התיישנות התביעה:

תביעת רשלנות נגד המעביד מתיישנת לאחר חלוף 7 שנים ממועד קרות התאונה. תביעה על פי פוליסת ביטוח (חיים, מנהלים או תאונות אישיות) מתיישנת בחלוף 3 שנים בלבד ממועד התאונה. מירוץ ההתיישנות נעצר רק בעת הגשת תביעה לבית המשפט, ואין די בהגשת תביעה לחברת הביטוח.

לשאלות בנושא או לתיאום פגישה עם עו"ד המתמחה בתחום לחץ/י כאן

 

-פירמות עורכי דין מובילות-

  • meitar
  • nevo-molson
  • maschit
  • gornitzky
  • yehuda
  • firon
  • firon