עו"ד און ליין - עורכי דין - פסקי דין- פסק דין : 2163/12

 

 

 

בבית המשפט העליון


 

 

רע"ב 2163/12

 

 

 

לפני:


 

כבוד השופט צ' זילברטל

 

המבקש:

שלום ימיני

 

 

נ ג ד

 

 

המשיבים:

1. שירות בתי הסוהר

 

 

2. היועץ המשפטי לממשלה

 

 

בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית-המשפט המחוזי בבאר-שבע (כב' השופט ש' פרידלנדר) בתיק עת"א 17592-09-11 מיום 31.1.2012.

 

 

 

 

בשם המבקש: עו"ד ר' טובול

 

 

בשם המשיבים: עו"ד מ' פרימן

 

 

 

 

החלטה

 

 

בקשת רשות ערעור על פסק דינו בית המשפט המחוזי בבאר-שבע (כב' השופט פרידלנדר) מיום 31.1.2012 בעת"א 17592-09-11, בגדרו נדחתה עתירת המבקש, המרצה עונש מאסר, להוצאתו מבית הכלא בליווי אבטחה לביקור אימו החולה.

 

 

 

 

עיקרי העובדות הצריכות לעניין

 

 

 

 

1. המבקש הוא אסיר פלילי המרצה עונש מאסר בן שלוש וחצי שנים בגין עבירות של סיוע לעבירת הפקרה לאחר פגיעה וחבלה. מלוא תקופת מאסרו של המבקש אמורה להסתיים ביום 23.5.2013. כיוון שהמבקש מסווג כאסיר בקטגוריה ב/1, אישור יציאתו לחופשה מותנה באישור גורמי המודיעין בשירות בתי הסוהר ובמשטרה (פקודת שירות בתי הסוהר 04.4.00). בעקבות התנגדות המשטרה, הוחלט שלא לשלב את המבקש, בשלב זה, בסבב חופשות. המבקש הגיש עתירת אסיר על החלטה זו, וכן ביקש כי יותר לו לצאת בליווי אבטחה לבקר את אימו, שכן מצבה הבריאותי אינו מאפשר לה לבקרו.

 

 

 

 

2. ביום 13.12.2011 התקיים דיון בעתירת המבקש, במהלכו חזר בו המבקש מעתירתו לצאת לסבב חופשות, אך עמד על עתירתו לצאת לבקר את אימו. ההחלטה בעתירה נדחתה מעת לעת, בין היתר, בעקבות בקשת המשיבים לעיין בדוחות הרפואיים אודות מצבה של האם, וכן נוכח נסיון למציאת פשרה, לפיה הביקור ייערך במקום שאינו ביתה של האם. בפסק דינו מיום 31.1.2012, דחה בית משפט קמא את העתירה. לאחר שעיין בחומר מודיעיני עדכני בעניינו של המבקש, קבע בית המשפט, כי במקרה דנא גובר האינטרס הציבורי לשמירה על שלום הציבור על האינטרס האישי של המבקש ועל כן יש לדחות את בקשתו. וכך נקבע בפסק הדין:

 

 

 

 

"לגוף העניין, חוששני כי תוכנו של המידע המודיעיני אינו מותיר לי אלא לסמוך את ידיי על החלטת המשיב שלא ליטול את הסיכון, וזאת חרף מתן משקל רב למשמעות ההומניטארית של הבקשה. צר לי על כך, ואני מאחל רפואה שלמה לאמו של העותר".

 

 

 

 

כלפי החלטה זו הוגשה הבקשה שלפניי.

 

 

 

 

הבקשה

 

 

 

 

3. בבקשה נטען, בין היתר, כי לא ייתכן שהמידע החסוי העדכני (שהוצג על-ידי שירות בתי הסוהר) משקף מסוכנות קונקרטית, שכן מקום הביקור ועיתויו טרם נמסרו למבקש על-ידי משטרת ישראל. נטען גם, כי מידע חסוי זה איננו מצדיק את שלילת האפשרות, המעוגנת בפקודת שירות בתי הסוהר, לאשר לאסיר לבקר קרוב משפחה החולה במחלה קשה. לבסוף, תואר מצבה הקשה של האם אשר נפגעה באירוע חבלני וסובלת, בין היתר, מבעיות נפשיות קשות המקשות עליה לבקר את בנה (אותו לא ראתה מאז החל לרצות את מאסרו) בבית הכלא.

 

 

 

 

4. המשיבים מתנגדים לבקשה. נטען, כי הבקשה איננה מעלה שאלה משפטית עקרונית או ציבורית המצדיקה מתן רשות ערעור. לגופם של דברים נטען, כי אכן לא היה מקום לאשר למבקש לצאת את כותלי בית הסוהר לצורך ביקורה של אמו. הוסבר, כי חרף סיווגו של האסיר והמידע המודיעיני בתיק, נבחנה האפשרות לקיים את הביקור במיקום שונה, ובכך למזער את הסיכון הנובע מהביקור. עם זאת, נוכח מידע מודיעיני עדכני וקונקרטי שהצטרף למידע הקיים בתיק נמצא, כי לא ניתן לאשר את הבקשה בלי לסכן את בטחון הציבור. לשיטת המשיבים, בהחלטה זו לא נפל כל פגם.

 

 

 

 

דיון והכרעה

 

 

 

 

4. לאחר העיון בבקשה ובחומר המודיעיני בעניינו של המבקש, אין בידי להיעתר לבקשה. זאת גם אם נחיל בענייננו את הגישה המרחיבה לבחינת בקשות רשות ערעור על פסקי דין בעתירות אסירים, קרי, שאינה מחייבת קיומה של שאלה כללית בעלת חשיבות ציבורית או משפטית (ראו רע"ב 425/09 פריניאן נ' פרקליטות המדינה (לא פורסם, 11.3.2009) פסקה 3 לפסק דינו של השופט (כתארו אז) גרוניס; כן ראו רע"ב 7/86 וייל נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 26.6.1986)). לעניין קבלת בקשת רשות ערעור מ"טעמים אנושיים" ראו רע"ב 7388/10 אבו עייש נ' שירות בתי הסוהר (לא פורסם, 3.2.2011) פסקה 6 וההפניות שם).

 

 

 

 

5. החומר המודיעיני החסוי כולל מידע עדכני ובעל משקל לכאורי, המבסס את קביעת בית המשפט המחוזי, לפיה קיים חשש אמיתי שיציאת המבקש מהכלא עלולה לסכן את שלום הציבור. אמנם, כפי שציין המבקש, לפי פקודת נציבות שירות בתי הסוהר, אסיר שאינו מורשה לצאת לחופשות, רשאי לבקש לצאת אל מחוץ לבית הסוהר כדי לבקר קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה במחלה קשה וממושכת. עם זאת, אישורה של בקשה מעין זו מותנית "בבדיקת הסיכונים הביטחוניים הכרוכים בכך" (סעיף 7 לפקודת הנציבות 04.40.01). בענייננו, לאחר שנבדקה הבקשה והחלופות שהוצעו, נמצא כי לא ניתן לאיין את הסיכון הכרוך ביציאת המבקש לחופשה באמצעות אבטחה, ואף לא באמצעות שינוי מיקום הביקור. לאחר העיון בחומר החסוי, שוכנעתי כי להחלטה זו בסיס מוצק בחומר המודיעיני בעניינו של המבקש, ובוודאי שאין לומר עליה שאינה סבירה או שנפל בה פגם המצדיק התערבות בשיקול הדעת של שירות בתי הסוהר, ועל כן אין להתערב בה.

 

 

 

 

6. סוף דבר, חרף הטעמים האנושיים שבבסיס הבקשה, אין בידי להיעתר לה ואני דוחה אותה.

 

 

 

 

ניתנה היום, ‏י"א בניסן התשע"ב (‏3.4.2012).

 

 

 

 

 

 

 

 

ש ו פ ט

 

 

 

 

_________________________

 

 

העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 12021630_L03.doc סח

תשניק סב לידתי

 

מרכז מידע, טל' 077-2703333 ; אתר אינטרנט, www.court.gov.il

 

 

-פירמות עורכי דין מובילות-

  • meitar
  • nevo-molson
  • maschit
  • gornitzky
  • yehuda
  • firon
  • firon