תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה

 

תאונת אופנוע היא אחת מתאונות הדרכים השכיחות והקטלניות ביותר. הדבר נובע מהעובדה כי בהתמודדות של אופנוע מול רכב, ייצא רוכב האופנוע תמיד כשידו על התחתונה. ניידותו של האופנוע, משקלו הקל ונחיתותו מול המכונית, הופכת אותו לכלי מועד לפורענות.

בתאונות שבהם מעורבים נפגעים, חשיבותו של ביטוח החובה קריטית. לפי החוק, אסור לבעל רכב מנועי לעלות על הכביש ללא ביטוח חובה בתוקף. הדבר מקבל משנה חשיבות כאשר מדובר ברוכב אופנוע.

 

מהן הסנקציות נגד נסיעה ללא ביטוח חובה?

 

נהיגה ללא ביטוח חובה לא תגרום בדרך כלל לשלילת רישיון הנהיגה של הרוכב אלא היא מוגדרת כעבירה פלילית הבאה לידי ביטוי בפן הכלכלי. חומרת המקרה ועברו התעבורתי של הנהג, יקבעו את גובה הקנס שיקבל – העלול להגיע לעשרות אלפי ₪.

ישנם מקרים שבהם נהג אופנוע נתפס רוכב ללא ביטוח פעם שנייה או יותר, ואז בית המשפט בהחלט עשוי לגזור עליו שלילת רישיון הנהיגה. כאשר נהג אופנוע רוכב ללא ביטוח חובה, הדבר מחמיר את ההתייחסות לכל עבירות התנועה שאותן עבר בנוסף לעבירה של נהיגה ללא ביטוח חובה בתוקף. הדבר עלול לעלות לו בנקודות רבות אשר בסופו של דבר גוררות אחריהן סנקציות נוספות כגון קורסי חובה, חזרה על מבחני הרישוי וכד'.

 

תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה – מהם הכיסויים שמעניק ביטוח החובה?

 

מטרת ביטוח החובה היא לספק כיסוי ביטוחי למקרים של פגיעות גוף בנהג, בנוסע או בהולך רגל. הביטוח מאפשר לנפגעים לקבל טיפול רפואי ואף פיצוי כספי וכן הוצאות אשפוז ופיצויים על כאב וסבל.

הביטוח מכסה כאמור רק נזקי גוף והוא לא נועד לפצות את הבעלים על נזק ממוני לכלי הרכב, פיצוי על גניבתו או על השבתתו לאחר תאונה חמורה.

 

תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה של נהג האופנוע הפוגע

 

כאשר מתרחשת תאונת אופנוע ולנהג האופנוע הפוגע באחרים אין ביטוח חובה, אין אפשרות לצדדים הנפגעים לתבוע עפ"י חוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים. הכתובת לתביעה היא קרן "קרנית" – שהיא תאגיד ציבורי שהוקם לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים שאין בידם לתבוע את המבטח של הנהג הפוגע. הקרן מסייעת בעיקר בשני המקרים הללו:

  1. 1.כאשר מדובר בתאונה שבה הנהג הפוגע אינו ידוע, למשל בתאונת "פגע וברח"
  2. 2.כאשר הנהג הפוגע אינו מכוסה בפוליסת ביטוח אם משום שלא הוציא כזו ואם משום שנהג בניגוד לתנאי הפוליסה.

כאמור, התביעה הכספית של נפגעי התאונה מוגשת לקרן קרנית המפצה את הנפגעים. אולם הקרן אינה מפצה את הנהג הפוגע ואינה משתתפת במימון הוצאות האשפוז שלו. לא זו בלבד, אלא הקרן אף עשויה לתבוע את נהג האופנוע שישפה אותה על הכספים ששילמה לנפגעי תאונת הדרכים.

המקרים היחידים שהקרן תפצה אף את רוכב האופנוע ללא ביטוח חובה הם – אם הוכיח נהג האופנוע כי לא ידע או לא היה עליו לדעת שהאופנוע אינו מכוסה בביטוח חובה, למשל אופנוע של שליח פיצה.

היוצא מכך הוא כי תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה, עלולה לעלות לנהג האופנוע סכומי כסף ניכרים הגבוהים משמעותית מעלות ביטוח החובה השנתי.

 

תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה של נהג האופנוע הנפגע

 

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי נפגע בתאונת דרכים הזכאי להגיש תביעה בגין חוק זה, מחויב להגיש תביעה בגין כל הנזקים שנגרמו לו, הכספיים והגופניים, רק עפ"י חוק זה ולא עפ"י חוק אחר. גם אם נפגע כתוצאה מטיפול רפואי לקוי, הוא רשאי להגיש תביעה רק עפ"י חוק הפיצויים ולא עפ"י פקודת הנזיקין.

אולם אם הנפגע נהג האופנוע אינו מכוסה בביטוח חובה, באיזו עילה הוא מגיש את תביעתו?

הפסיקה קבעה כי נהגים שאינם יכולים לתבוע עפ"י חוק הפיצויים כיוון שנהגו ללא ביטוח או בניגוד לתנאי הפוליסה, זכאים לתבוע את נזקיהם עפ"י פקודת הנזיקין. דבר זה פותח בפני התובע אפשרות להגיש תביעה על סכומים הגבוהים בהרבה מתקרת הנזק הנקובה בחוק הפיצויים ומאפשרת לנהגים הללו לקבל פיצוי כספי גבוה הרבה יותר מאותו נהג בעל ביטוח חובה שנפגע, ורשאי להגיש את תביעתו רק עפ"י חוק הפיצויים.

למרות שהדבר מעורר אי נוחות רבה, חשוב לזכור כי בניגוד לנהג שנפגע, הגיש תביעתו עפ"י חוק הפיצויים ואינו חייב להוכיח מי האשם בתאונה, הרי שתביעה משפטית בגין תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה של הנהג הנפגע, מחייבת את הנהג הנפגע להוכיח כי לא היה אשם בתאונה ואין לו אשם תורם, שכן הוא אינו נהנה מעקרון "האחריות המוחלטת". אם יוכח כי נהג האופנוע ללא ביטוח חובה היה אשם בתאונה או שהוא תרם להיווצרותה, הרי שהוא עלול לאבד את זכותו לתבוע עפ"י פקודת הנזיקין או למצער – אחוז אשמתו התורמת לתאונה תקזז בהתאם את סכום הפיצויים שייפסקו לו.

ובקצרה: נהיגה ללא ביטוח חובה היא עבירה פלילית. כאשר מתרחשת תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה של הנהג הפוגע ויש נפגעים, הרי שאלו תובעים את קרנית והיא עשויה לתבוע את נזקיה מהנהג הפוגע. כאשר מתרחשת תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה של הנהג הנפגע, הרי שהוא מגיש את תביעתו עפ"י פקודת הנזיקין, אלא אם כן הוא גרם לתאונה או שיש בידו אשם תורם לקרות התאונה.  

 

המאמר, באדיבות אתר https://www.compensation.co.il/

-פירמות עורכי דין מובילות-

  • meitar
  • nevo-molson
  • maschit
  • gornitzky
  • yehuda
  • firon
  • firon