רשלנות רפואית בלידת וואקום

עו"ד? הצטרף לאינדקס חינם
הדפסה

רשלנות רפואית בלידת וואקום

 

לידת וואקום היא לידה 'מכשירנית' נפוצה, הנחשבת לבטוחה באופן יחסי. עם זאת, גם בלידה זו קיימים סיכונים, וסיבוכים שונים עלולים להתרחש. במידה והסיבוכים נגרמו בעקבות רשלנות של הרופא המיילד, ניתן לתבוע את הרופא בגין רשלנות רפואית.
 

לידה באמצעות מכשיר וואקום 

לידת וואקום היא לידה 'מכשירנית', בה העובר יוצא מרחם האם על ידי עזרה חיצונית של מכשיר וואקום. מכשיר הוואקום הוא מכשיר בעל חלל ריק שמפעיל כוח יניקה על ראש העובר באמצעות וואקום, ומסייע לו לצאת החוצה.

לידות מכשירניות נפוצות כיום יותר מבעבר. אחת הסיבות לכך היא השימוש הנרחב יותר באפידורל שמקהה אמנם את הכאבים של היולדת, אך גם מקהה את היכולת של היולדת לבצע לחיצות פנימיות שמסייעות לעובר להיחלץ החוצה.

ביחס ללידת מלקחיים, שאף היא נחשבת לידה מכשירנית, לידת וואקום נחשבת ללידה בטוחה יותר, אך גם בה ייתכנו סיכונים.

הצורך בלידה מכשירנית - כאשר יש סיכון לאם או לעובר בלידה טבעית

כאשר יש קשיים ביציאת העובר בצורה טבעית, וקיים סיכון בהמתנה, נשקלת האופציה של עזרה חיצונית באמצעות מלקחיים או וואקום.

למשל, כאשר היולדת סובלת ממחלת לב או ריאות, וישנו חשש כי הפעלת לחץ בדחיפת העובר יסכן אותה. או כאשר הלידה מתמשכת זמן רב וקיים סיכון לעובר להישאר במצב הזה.

       

התנאים לביצוע לידת וואקום

בכדי לבצע לידת וואקום צריכים להתקיים כמה תנאים מצטברים, ביניהם: ראש העובר נמצא בכיוון החוצה, התרחשה פתיחה מלאה, התרחשה ירידת מים, שלפוחית השתן ריקה.

בנוסף, יש להקפיד שהצמדת הוואקום לראש העובר תתבצע למשך זמן מינימלי ככל האפשר, בכדי למנוע נזקים בראשו.

במידה ולאחר שלושה ניסיונות הרופא לא מצליח לתפוס את ראש העובר ולחלץ אותו החוצה, יש לעבור לניתוח קיסרי.

הסיכונים בלידת וואקום לאם ולתינוק

למרות שלידת וואקום נחשבת לבטוחה באופן יחסי, עדיין קיימים בה סיכונים גם לאם וגם לתינוק.

ליולדת עלולים להיגרם קרעים בנרתיק, בצוואר הרחם ובשלפוחית השתן, וכן קיים חשש לדימומים שונים ולשבר בעצם הבריח.

לתינוק עלול להיגרם דימום תת עורי, דימום מוחי ושברים בגולגולת, וכן קיים חשש להיווצרות קושי ביניקה בגלל פגיעה בעצבי הפנים. במקרים קיצוניים עלול להיווצר אף שיתוק מוחין ופיגור שכלי.

דוגמאות לרשלנות רפואית בלידת וואקום

כאשר רופא מחליט בצורה רשלנית על ביצוע לידת וואקום במקום לידה רגילה, או במקום ניתוח קיסרי כשהוא נדרש, ישנה עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית בלידה.

כמו כן, כאשר ביצוע לידת הוואקום נעשה בצורה רשלנית, למשל כשהלידה נעשתה על ידי רופא שאינו בקי מספיק בלידות מסוג זה, קמה עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

בנוסף, כיום נדרשת הסכמה מלאה מהיולדת לביצוע לידה מכשירנית, ולפיכך, אם לא ניתן הסבר ראוי ליולדת לפני הסכמתה לביצוע לידת הוואקום, ניתן לראות זאת כרשלנות רפואית.

יש לשקול הגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית

במקרים בהם יש חשד להתרשלות של הרופא בלידה, כדאי לבדוק את האפשרות של הגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית.

בכדי לקבל פיצויים בתביעה בגין רשלנות רפואית, צריך להוכיח בבית המשפט שני דברים: 1. שהרופא התנהג בצורה רשלנית, כלומר בניגוד להוראות הנדרשות במקרה כזה. 2. שהתנהגותו הרשלנית היא זו שגרמה לנזק, ואילו היה מתנהג בצורה שאינה רשלנית – היה נמנע הנזק.

לשם הוכחת הרשלנות חשוב לאסוף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. יצוין, כי במידה ואין תיעוד רפואי, ניתן לראות את חוסר התיעוד עצמו כרשלנות רפואית.

חשוב להדגיש: לא בכל פעם שנראה לנו כי הרופא אשם בנזק, הדבר אכן יוכח בבית המשפט. משום כך יש לשקול היטב ולהתייעץ עם עו"ד המומחה בתחום, האם במקרה הספציפי המדובר יש סיכוי טוב לתביעה. התביעה כרוכה בעלויות שונות, לרבות עלויות חוות דעת של רופאים הנדרשות לבדיקת הרשלנות, וישנם מקרים בהם מוטב שלא להגיש תביעה.

להערכת סיכויי תביעתך ניתן לפנות לעו"ד ענת מולסון בטלפון 0524787850 או במייל: anatmolson@gmail.com