עבירות סמים בישראל

 

החוק קובע, בפקודת הסמים המסוכנים, כי ייצור, הכנה, הפקה, החזקה, סחר ושימוש בסמים המסוכנים, היא עבירה פלילית. העונש על עבירה זו עלול להגיע ל-20 שנות מאסר.

עבירות סמים בישראל אופייניות לכל המגזרים ומשותפות לכל סוגי האוכלוסייה. עבירות סמים עשויות לנבוע מסיבות רבות החל מלחץ חברתי, הרצון "לברוח מהמציאות" ועד להתמכרות קשה בשל נסיבות חיים.

חשוב להדגיש כי החוק אוסר שימוש וסחר גם בסמים קלים ואין הבדל מבחינת העבירה על החוק אם מדובר בהרואין או במריחואנה שמשום מה, השימוש בה, זוכה ליחס מקל.

מחקרים שנעשו העלו כי עבירת הסמים הנפוצה ביותר בישראל היא עבירת החזקה ושימוש לצריכה עצמית. כ-70% מכלל התיקים שנפתחו הם בגין עבירה זו.

 

עבירות סמים בישראל – התייחסות חקיקתית

 

עבירות סמים מנויות בפקודת הסמים המסוכנים שהיא פקודה שמקורה בתקופת המנדט.

בתוספת לפקודה מנויים סוגי הסמים האסורים והיא מתעדכנת חדשים לבקרים שכן סמים חדשים נכנסים לשוק ואלו חייבים להיות מוזכרים בתוספת כדי שהשימוש בהם, יוגדר עבירה פלילית. הפקודה אף מציינת את הכמויות של כל סם המגדירות האם העבירה שנעברה היא בגדר שימוש עצמי או סחר בסמים שעונשו חמור יותר. למשל:

  1. 1.מתדון – 0.15 גרם
  2. 2.מריחואנה – 15 גרם
  3. 3.הרואין – 0.3 גרם
  4. 4.קוקאין – 0.3 גרם

אדם הנתפס כברשותו כמות סמים העולה על זו הנקובה בחוק, עלול להיות מואשם בסחר בסמים ולא בשימוש עצמי. עבירה בסחר בסמים עונשה בחוק 20 שנות מאסר בניגוד לשימוש בסמים לצריכה עצמית שעונשה קל יותר. יחד עם זאת ייתכנו מצבים שבהם הכמות שנתפסה נמוכה מזו המצוינת בחוק ועדיין האדם שהחזיק בה יואשם בעבירת סחר בסמים – נסיבות המקרה הן המכתיבות את אופי העבירה.

כדי שאדם יואשם בעבירת החזקת סם שלא לשימוש עצמי, הוא חייב להיות מודע לכך שהסם שהוא מחזיק מוגדר כ"סם מסוכן". התביעה חייבת להוכיח את כוונתו הפלילית של הנאשם. גם העברת סם לאדם אחר עלולה להיות מוגדרת כ"סחר בסמים" ואף העברה תמימה של סם מאדם לרעהו במהלך מסיבה או אירוע חברתי.

 

עבירות סמים בישראל – עבירות שיש עימן קלון

 

חשוב לדעת כי כל הרשעה בעבירת סמים, היא הרשעה שיש עימה קלון. סיווגה של העבירה ככזו היא קריטית ומשמעותית ביותר להמשך חייו של הנאשם, גם לאחר שסיים לרצות את עונשו. לא תמיד מייחסים לכך חשיבות אולם עבירה שיש עימה קלון עלולה למנוע מאותו אדם שהורשע וסיים את עונשו, לגשת למשרות ציבוריות, לשירות בכוחות הביטחון, להוצאת רישיון לכלי נשק ולכל מקום עבודה הדורש גיליון הרשעות נקי.

אם נזכור כי רבים מהמשתמשים בסמים הם צעירים לפני גיוס, הרי שהרשעה בעבירת סמים חוסמת בפניהם את הדרך לשירות ביחידות יוקרתיות או מסווגות וכאלו הדורשות יכולות אישיות גבוהות ועבר נקי.

ישנם אכן מקרים שבית המשפט מתחשב בעובדות אלו ופעמים מקל בעונשו של הנאשם כדי שלא לפגוע בסיכוייו להשתלב בחברה כאזרח מועיל. לשם כך נדרש הנאשם לעבור תסקיר מבחן, להשתתף בקורס גמילה ולהביע חרטה כנה על מעשיו.

 

מאבק המדינה בעבירות סמים בישראל

 

מאבקה של המדינה בעבירות סמים בישראל הוא מאבק ארוך ויקר. המדינה משקיעה משאבים רבים במאבק זה מתוך ההכרה כי עבירות סמים בישראל אינן פוגעות רק במשתמשים עצמם, אלא הן סכנה ממשית למרקם החברתי, לסדר הציבורי וליציבות הכלכלית.

ההפסד שנגרם לחברה מאובדן ההון האנושי בשל התמכרות לסמים, הוא משמעותי ביותר.

בשנת 1992 הוקמה בכנסת ועדה למאבק בנגע הסמים הפועלת בשיתוף עם משרד הבריאות והשירותים החברתיים ועוסקת בטיפול מקיף בבעיות ההתמכרות לסמים, פיקוח על הרשויות הנוגעות בדבר, סוגית הסמים הרפואיים ועוד.

קיימים גופים נוספים הנאבקים בעבירת סמים בישראל, וביניהם:

  1. 1.השירות לטיפול בהתמכרויות במשרד הרווחה – השירות נועד לטפל במכורים לסמים כדי לגמול אותם, לשקמם ולהחזיר אותם לתפקוד נורמטיבית בחברה, במשפחה ובמקום העבודה.
  2. 2.המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות – כחלק ממערכת בריאות הנפש, עוסקת המחלקה בטיפול בהתמכרויות לסמים, מכשירה מטפלים בתחום ואף מכתיבה מדיניות בתחום הטיפול במתמכרים לסמים.
  3. 3.המשרד לביטחון פנים – לשירותי הביטחון במדינת ישראל חלק חשוב במאבק בנגע הסמים הגובל פעמים רבות בהתנהגות פלילית ובמעשים עברייניים. המשרד ממונה על הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול. יש לזכור כי שוק הסמים מגלגל סכומי כסף עצומים, דבר שהוא כר פורה למעשי אלימות ופגיעה ברכוש ונפש.
  4. 4.משטרת ישראל – למשטרה תפקיד חשוב במאבק זה. המשטרה עוסקת בעיקר בתחום האכיפה, במעצרים של חשודים בעבירות סמים, במאבק בנגע זה במגזרים שונים ובמניעת מעשים פליליים הנובעים מעבירות הסמים.
  5. 5.הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול – הרשות מובילה את המאבק בסמים ומתאמת בין משרדי הממשלה השונים לשם ייעול המאבק ושיתוף פעולה בין הגופים השונים העוסקים בנושא.

לסיכום: עבירות סמים בישראל פוגעות קשות במרקם החברתי, במשתמשים עצמם ובסדר הציבורי. בשל כך משקיעה המדינה משאבים רבים כדי להילחם בעבירות סמים בישראל באמצעות גופים שונים. עבירות סמים הן עבירות פליליות הנושאות עימן קלון למורשע, עובדה העלולה להשפיע על עתידו החברתי. מבחינת החוק, אין הבדל בין שימוש בסמים קלים לשימוש בסמים קשים.

המאמר באדיבות אתר - https://www.drugcrime-law.co.il/

-פירמות עורכי דין מובילות-

  • meitar
  • nevo-molson
  • maschit
  • gornitzky
  • yehuda
  • firon
  • firon